Čo je granátové jablko?
Granátové jablko je jednou zo siedmich požehnaných rastlín zasľúbenej zeme spomínaných v Biblii, z
ktorých iba štyri sú ovocné plodiny: hrozno, figy, datle a granátové jablká.
V Koráne je granátové jablko uvedené medzi rastlinami rajských záhrad. Existuje verzia, že biblické
zakázané ovocie nie je jablko, ale granátové jablko, najmä preto, že v mnohých jazykoch sa granátové
jablko nazýva jablko: granatapfel preložený z nemčiny a melograno z taliančiny znamená "jablko z
granátového jablka". Starí Rimania nazývali granátové jablko "zrnité jablko" - malum granatum.
Zaujímavý fakt:
Granátové jablko sa často nazýva "plodom" či "ovocím" avšak ide o bobuľu.
Priaznivé vlastnosti šťavy z granátového jablka
Od dávnych čias si ľudia všimli úžasnú chuť a zdravotné vlastnosti granátových jabĺk a nápojov z nich,
bez toho, aby mali predstavu o ich chemickom zložení, riadili sa iba pozorovaniami. Dnes vieme, že
šťava z granátového jablka nie je len chutný nápoj, ale aj skutočný vitamínový a minerálny elixír
obsahujúci veľké množstvo užitočných látok:
vitamíny skupiny B
vitamíny A, C, E, K, PP, železo, fosfor, horčík, draslík, mangán, sodík, selén, fluór, chlór, polyfenoly
mastné kyseliny, folát, cholín.
Hlavnou vlastnosťou šťavy z granátového jablka, vďaka ktorej je nápoj považovaný za mimoriadne
prospešný, je zvýšenie hladiny hemoglobínu v krvi a boj proti anémii.
Výsledky pravidelného užívania nápoja vykazujú dobré výsledky v prípade nedostatku hemoglobínu.
No nie preto, že granátové jablko obsahuje veľa železa, ako si mnohí myslia.
Zlepšenie krvného obrazu pri užívaní šťavy z granátového jablka je spôsobené vstrebávaním železa a
iných látok z potravy, ktoré šťava podporuje.
Preto, ak ste anemický, je dôležité užívať šťavu z granátového jablka spolu s inými potravinami
obsahujúcimi železo.
Vďaka svojmu bohatému biochemickému zloženiu je šťava z granátového jablka neuveriteľne
prospešná pre mnohé funkcie ľudského tela:
posilňuje telo
podporuje zotavenie z chorôb a zranení
užitočné pri anémii a nedostatku vitamínov, chronickej únave, nespavosti a depresii
zvyšuje elasticitu ciev
podporuje chudnutie
pomáha pri prevencii a liečbe srdcových a cievnych ochorení
pomáha pri ochoreniach kĺbov a ústnej dutiny
má posilňujúci účinok pri črevných poruchách
má antiparazitické vlastnosti
má antioxidačný účinok a pôsobí proti vzniku nádorov
odporúča sa aj pri hypertenzii
Najzdravšia je čerstvo vylisovaná šťava zo zrelých granátových jabĺk. Obsah hotového výrobku z
celkového objemu celého granátového jablka je 35-40%, tento nápoj obsahuje takmer všetky
prospešné vitamíny a minerály obsiahnuté v ovocí.
Užitočné pri cukrovke
Veľmi často sa granátové jablko nazýva prírodný inzulín. Je to jedno z mála ovocí, ktoré môžu a
mali by konzumovať ľudia s prediabetom a cukrovkou.
Šťava z granátového jablka: výhody pre ženy
Šťava z granátového jablka je pre obsah kyseliny listovej užitočná najmä pre ženy v tehotenstve a v
období po pôrode, kedy je často sklon k anémii. Nápoj zjemňuje prejavy predmenštruačného
syndrómu a menopauzy: obsahuje estrón - komplex fytohormónov estradiol, progesterón a
androgény. Z rovnakého dôvodu je šťava z granátového jablka účinným prostriedkom na prevenciu
nádorov, ktoré vznikajú na pozadí nedostatku estrogénu.
Šťava z granátového jablka: výhody pre mužov
Pitie šťavy z granátového jablka má priaznivý vplyv na mužské sexuálne funkcie a považuje sa za
prostriedok prevencie prostatitídy. Nápoj z granátového jablka tonizuje telo, zvyšuje fyzickú odolnosť
a odolnosť voči stresu, takže môže slúžiť ako užitočná alternatíva energetických nápojov a
kofeínových nápojov. Priaznivým účinkom šťavy z granátového jablka na cievy je prevencia infarktu a
mŕtvice. Šťava z granátového jablka má výrazný detoxikačný účinok.
Šťava z granátového jablka: výhody pre deti
Šťavu z granátového jablka môžete zaradiť do stravy vášho dieťaťa od 12 mesiacov.
Najprv si vezmite čajovú lyžičku a sledujte reakciu tela.
Postupne je možné dennú porciu zvýšiť na 200 ml. Koncentrovaná šťava sa môže zriediť vodou.
Malým deťom sa odporúča podávať šťavu z granátového jablka nie viac ako 2-krát týždenne. Š
ťava z granátového jablka posilňuje imunitný systém v chladnom období, zlepšuje hematopoetické
procesy, zmierňuje stomatitídu a prerezávanie zúbkov. Ak máte sklony k zápche, šťavu z granátového
jablka by ste nemali podávať deťom.
Šťava z granátového jablka pre mládež
Šťava z granátového jablka obsahuje antioxidanty - polyfenoly, kvercetíny, kyselinu galovú, lykopén.
Tento súbor látok dokáže zabrániť hromadeniu cholesterolu v cievach. Šťava z granátového jablka pri
pravidelnej konzumácii zlepšuje kardiovaskulárny systém, upravuje krvný tlak u pacientov s
hypertenziou, zlepšuje stav ischemickej choroby srdca a je silným prostriedkom prevencie srdcových
chorôb. Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom a podporujú regeneráciu buniek.<
/h1>